Vrijwillige dwangarbeid in Amsterdam?

Geacht College, geachte mevrouw Van Es,

Namens de PSP’92 reageer ik op het artikel 'Vernederende' klusjes voor Amsterdammers in bijstand zoals dat op 24 december 2013 in De Volkskrant stond en voor de volledigheid is bijgevoegd. De PSP’92 is geschokt over de geschetste situatie en wil u om opheldering vragen. Tevens vraag ik u om ons de betrokken stukken toe te sturen.

De PSP-fractie in de Tweede Kamer heeft in de jaren ’80 altijd fel stelling genomen tegen uitbuiting van sociale minima. De PSP kwam op voor de rechten van de bevolking die het sociaal niet makkelijk heeft. Ook in die tijd was er een economische crisis in ons land en ook toen was er een kabinet met de VVD dat op zichzelf een aantasting was de sociale infrastructuur. U heeft hier in het verleden namens de PSP ook altijd fel stelling tegen genomen.

Nu lezen wij dat de gemeente Amsterdam onder uw verantwoordelijkheid dergelijke VVD-praktijken uitvoert. Het zal u niet verbazen dat de PSP’92 teleurgesteld is in uw beleid. De laatste frontvrouw van de PSP die werklozen een zinloze dagbesteding verplicht stelt voor het behoud van een uitkering. Dat is niet wat de PSP bedoelde met een nieuwe verdeling van arbeid.

De PSP’92 tekent dan ook formeel bezwaar aan tegen uw besluit om de in het artikel uit De Volkskrant bedoelde ‘vrijwillige dwangarbeid’ in Amsterdam toe te staan.


Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam
ter attentie van wethouder Andreé van Es
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN AMSTERDAM

Tevens ter kennisname aan de Gemeenteraad van Amsterdam


Met vriendelijke groeten, namens het partijbestuur,

Ramon Barends,
landelijk voorzitter van de PSP’92